طراحی ورودی حیاط منزل

طراحی ورودی حیاط منزل اولین قسمتی است که مورد‌توجه ناظرین قرار می‌گیرد و از این‌رو طراحی آن از اهمیت زیادی برخوردار است. در معماری، یک ورودی خوب از دیگر قسمت‌های مجاور خود به خوبی تفکیک داده‌ می‌شود، و فضای آن به راحتی قابل تشخیص است.

علاوه‌بر این، ورودی باید بتواند در بدو ورود افراد، تاثیر مناسبی بر برداشت آن‌ها از فضا بگذارد.

طراحی حیاط کوچک
طراحی حیاط به کمک زاویه‌بندی فضا

طراحی ورودی حیاط منزل

معمولا در طراحی‌های استاندارد، تعریف نمای ورودی ساختمان جزو مراحل طراحی به شمار می‌رود. طراحی این بخش هم مانند سایر قسمت‌های دیگر باید قبل از ساخت ساختمان انجام شود.

فضای سبز حیاط
ایجاد فضایی برای تفریح و استراحت در طراحی حیاط منزل

اما برخی اوقات نیز پیش می‌آید که ورودی یک ساختمان در هنگام طراحی مد‌نظر قرار نگرفته و در نتیجه مالک ساختمان بعد از ساخت، تصمیم می‌گیرد ورودی را مشخص و تفکیک کند یا از لحاظ زیبایی مورد بازسازی قرار دهد. در چنین مواقعی است که برخی از روش‌های تعریف ورودی می‌توانند بسیار کارا باشند.

طراحی فضای سبز
تاثیر فضای سبز در طراحی حیاط منزل

طراحی حیاط را از کجا شروع کنم؟

بنابر شرایط بنای مورد‌نظر، پتانسیل‌های موجود در فضا و حجم ساختمان، باید بهترین روش برای تعریف ورودی را انتخاب کرد. اگر ورودی فضا در حین طراحی مورد‌نظر قرار نگیرد، پس از پایان کار، دست شما برای تعریف و تفکیک بسته‌ می‌شود.

طراحی فضای دنج در حیاط
ایجاد فضای نشیمن در طراحی حیاط‌هایی با فضای وسیع‌تر

بنابراین طراحی ورودی را نیز هم راستا با دیگر قسمت‌ها پیش ببرید. از قبل به طراحی ورودی توجه کنید. با این وجود، در پایان کار هم با روش‌های دیگری امکان طراحی آن وجود دارد.

طراحی ورودی لاکچری
طراحی حیاط با کفپوش چوبی و ایجاد فضایی برای نشیمن

ایجاد شکاف در طراحی ورودی حیاط منزل

یکی از بهترین راه‌های تعریف ورودی منزل، ایجاد شکاف در قسمتی از نمای ساختمان است. این نوع طراحی مستلزم این است که پیش از اجرای عملیات ساخت، به فرم ورودی فکر کرده باشید و در نتیجه شکاف مورد‌نظر را در طراحی قسمت ورودی در نظر بگیرید تا هنگامی‌ که ساختمان در دست اجراست، بتوان آن را به سادگی ایجاد کرد.

طراحی حیاط کوچک
طراحی حیاط مستطیل شکل

در شرایطی که ساختمان از پیش‌ساخته و پرداخته شده باشد، ایجاد شکاف در حجم بنا تقریبا غیرممکن است، چرا که ممکن است به سازه ساختمان آسیب وارد کند. یک فرورفتگی می‌تواند به خوبی فضای ورودی منزل شما را مشخص و تفکیک کند.

طراحی ورودی حیاط منزل با طرح برش حجم

راه دیگر تعریف ورودی که این روزها در طراحی‌های مدرن بسیار کاربرد دارد، برش قسمتی از حجم کلی ساختمان است. تفاوت این روش با مورد قبلی در این است که شما با ایجاد برش، یک قسمت از حجم را به طور کامل حذف می‌کنید، در حالی‌که با شکاف دادن نما، تنها قسمت کوچکی از نما توخالی می‌شود که چندان برجسته نیست.

طراحی حیاط کوچک
فضای سبز حیاط کوچک

برش حجم یکی از تاثیرگذارترین راه‌های تعریف ورودی است. زمانی که شما قسمتی از حجم را برش داده و خارج می‌کنید، به عبارتی نشان می‌دهید که قسمت خالی شده از دیگر قسمت‌ها متمایز است. همین تمایز می‌تواند به تعریف ورودی منزل شما کمک کند.

پلکان هدایت کننده

تعریف پلکان برای فضای ورودی منزل شاید قوی‌ترین راه برای تفکیک این بخش نباشد، اما راهکار خوب و ساده‌ای به نظر می‌رسد. در مواقعی که عناصر قدرتمند تعریف ورودی، از دسترس شما خارج بوده و یا به دلایلی قابل اجرا نیستند، می‌توان از پلکان هدایت‌کننده به عنوان تعریف‌کننده فضای ورودی استفاده کرد.

فضای ورودی ویلا
ورودی حیاط باغچه و ویلا با سنگ‌های طبیعی

پلکانی که به این منظور استفاده می‌کنید، باید آن‌قدر پهن و وسیع باشد که به خوبی دیده شود و چشم را به طرف ورودی هدایت کند. این پلکان می‌تواند از چند متر جلوتر از درب ورودی، کار گذاشته شود و به صورت پیوسته به سمت ورودی راه پیدا کند. استفاده از پلکان یکی از روش‌هایی است که پس از پایان ساخت بنا نیز می‌توانید از آن برای تعریف ورودی استفاده کنید.

طراحی ورودی حیاط منزل
ورودی حیاط منزل به سبک مدرن و مینیمال

پیش آمدگی سقف

یک روش دیگر برای طراحی ورودی که طرفداران آن کم هم نیستند، پیش‌آمدگی سقف است. یک سقف پیش‌آمده می‌تواند عنصر موثری برای تعریف فضای ورودی باشد. پیش‌آمدگی سقف یکی از روش‌های به نسبت ساده است که اگر به خوبی و با تناسب طراحی و اجرا شود، می‌تواند بسیار زیبا و منحصربفرد باشد.

ورودی زیبای منزل
طراحی ورودی به کمک فضای سبز

برای ساختمان‌هایی که نمای آن‌ها کاملا مسطح و حجم کلی آن‌ها ساده و بدون شکست است و به عبارت دیگر، هیچ راهکاری برای مجزا کردن ورودی و برجسته کردن آن وجود ندارد، استفاده از پیش‌آمدگی سقف می‌تواند راهکار مناسبی باشد.

تعبیه آبنما در طراحی ورودی حیاط منزل

تعبیه آبنما شاید به خودی خود راهکار تعریف ورودی منزل نباشد، اما از لحاظ زیبایی‌شناسی می‌تواند بسیار خاص باشد.

ایده آبنما
با طراحی یک حوضچه در گوشه‌ای از حیاط، حس و حال طبیعت را به خانه بیاورید

آبنماها را می‌توان به عنوان عناصر کمکی در تعریف فضای ورودی مورد استفاده قرار داد. اگر قرار است آبنمایی در فضای حیاط منزل خود داشته باشید، می‌توانید آن را به قسمت ورودی منتقل کنید تا تاثیر بصری بیشتری در هنگام ورود افراد ایفا کند.

ایده آبنما
آبنمای سنگی و کلاسیک مناسب برای حیاط بزرگ

مسلما یک ورودی که با آبنما تعریف و تزیین شده باشد، می‌تواند به عنوان یک ورودی منحصربفرد و جذاب در خاطر بماند. آبنما را می‌توان در کنار فضای ورودی یا زیر آن اجرا کرد و با در نظر گرفتن چند سکو یا پله، مسیر رفت‌و‌آمد از روی آن را فراهم ساخت.

طراحی ورودی حیاط منزل
اجرای آبنما در طراحی حیاط منزل برای جذابیت بیشتر

ایده آبنما

اگر فضای ورودی حیاط منزل کوچک است و نمی‌توانید از آبنماهای سنگی استفاده کنید، بهترین روش استفاده از آبنمای خطی است که علاوه‌بر اشغال فضای کم، طراحی شیک و مدرن را، در حیاط شما به ارمغان می‌آورد.

ایده آبنما
اجرای آبنمای مدرن برای حیاط کوچک

گاهی لازم است متفاوت باشید و از ایده‌هایی که عموم مردم از آن‌ها بهره می‌برند، استفاده نکنید. می‌توانید به کمک سه سطل فلزی آبنمایی جذاب بسازید که در خانه کمتر کسی به چشم می‌خورد.

ایده آبنما
ایده آبنمای دست‌ساز و امروزی برای ایجاد فضایی متفاوت

از دیگر روش‌هایی که به کمک آن می‌توانید آبنمایی چشم‌گیر داشته باشید، استفاده از متریالی به جز سنگ و چوب است. با استفاده از بامبو و یک کوزه آبنمای زیبایی طراحی کنید.

ایده آبنما
ایده آبنمای متفاوت برای حیاط‌های کوچک

در ورودی‌هایی که چمن کار شده است، وجود یک آبنمای سنگی جلوه خاصی به گوشه حیاط می‌بخشد.

ایده آبنما
اجرای آبنمای سنگی در گوشه حیاط

تعریف مسیر

گاهی اوقات لازم است که محل ورودی یک ساختمان بسیار برجسته و واضح باشد. چنین وضعیتی در مکان‌های بزرگ و طویل، بیشتر دیده‌ می‌شود. در چنین حالتی، بهتر است مسیر ورودی منزل را با کمک ایجاد یک راه مخصوص تعریف کرد.

این مسیر باید با یک متریال متفاوت ایجاد شود و اگر مایل باشید برجسته‌تر به نظر برسد، بهتر است سطح مسیر را با کمی‌ اختلاف از سطح زمین در نظر بگیرید. نورپردازی مسیر به قوی‌تر شدن تاثیر بصری آن کمک کند.

طراحی حیاط باریک
طراحی برای حیاط‌های مستطیل شکل و طویل

تغییر متریال در طراحی ورودی حیاط منزل

برخی اوقات تنها راهی که برای تفکیک ورودی وجود دارد، تمایز دادن قسمت ورودی از سایر قسمت‌ها با استفاده از یک متریال متفاوت است.

زمانی که سطح نما مسطح و یکپارچه است و هیچ عنصر حجمی‌ برای تعریف ورودی وجود ندارد یا زمانی که نمی‌خواهید برای تفکیک فضا از الحاق یا حذف استفاده کنید، می‌توانید با انتخاب یک متریال متفاوت، تاثیر نسبتا مشابهی در تعریف ورودی اعمال نمایید. انتخاب متریال، اگر به درستی و با کنتراست کافی و مشخص صورت گیرد، می‌تواند ورودی را به خوبی تفکیک نماید.

طراحی ورودی حیاط منزل
طراحی حیاط منزل به کمک پلکان و سنگ فرش سطح زمین

کف سازی متفاوت در طراحی ورودی حیاط منزل

کف‌سازی از دیگر مواردی است که می‌تواند در تعریف فضای ورودی به کار آید. یک کف‌سازی متفاوت، نشان‌دهنده یک اتفاق است و این اتفاق می‌تواند وارد شدن به محل ورودی منزل باشد. می‌توان با انتخاب یک کف‌پوش متفاوت فضای ورودی را به خوبی مشخص کرد.

برای مثال اگر کل حیاط دارای کف‌سازی مشخصی است، باید در قسمت ورودی از نوعی کف‌پوش استفاده شود که با دیگر قسمت‌ها کنتراست و تضاد داشته باشد. زمانی‌ که کف‌سازی کل حیاط با سنگ ریزه انجام شده باشد، می‌توان برای قسمت ورودی از قلوه سنگ استفاده کرد.

طراحی حیاط کوچک
طراحی حیاط مستطیل شکل و ایجاد فضایی برای باغچه

نورپردازی شاخص در طراحی ورودی حیاط منزل

یکی از راه‌های موثر و زیبا برای تعریف ورودی، نورپردازی است. نورپردازی چه به خودی خود و چه در ترکیب با روش‌های دیگر یک عامل موثر در تعریف فضای ورودی است.

اگر این نورپردازی همراه با یک طرح دیگر باشد، تاثیر بصری آن‌ها را افزایش داده و نهایتا ورودی جذاب‌تری ایجاد خواهدکرد. نورپردازی فضای ورودی باید شاخص باشد و طراحی آن باید از قبل تعیین شود.

به اشتراک بگذارید

5 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *